ANALYSE AV GROVFÔR / HØY / JORD
Vurdering av gjæringskvaliteten:
Enkel vurdering av innholdet av gjæringsprodukter i vellykket silo (ca 25% ts):
pH: mindre enn 4,2
Ammoniakk-N: mindre enn 81g/kg N
Melkesyre: 40-80g/kg ts
Eddiksyre: 12-30g/kg ts
Propionsyre/propansyre: mindre enn 2 g/kg ts
Smørsyre og Iso-smørsyre mindre enn 4g/kg ts
Total syrer under 100g/kg ts.
Merk at enkelte ensileringsmidler gir utslag i syreinnholdet:
Ensileringsmidler bastert på melkesyrebakterier gir høyere verdi av melkesyre
Ensileringsmidler med innhold av propionsyre gir høyere verdi av dette
Ammoniakk-N:
God gjæring: <81g/kg ts
Brukbar gjæring: 81-120 g/kg ts
Dårlig: 120-180 g/kg ts
Mislykket: >180g/kg ts
NIR-Analyse av gjæringsproduktene:
Hvis det bare blir utført NIR-analyse av gjæringsproduktene bør en være klar over følgende:
Prøven blir tørket (fjerne vannet) og malt før den blir analysert.
Gjæringsproduktene er lett fordampelig og vil for en stor del også fordampe.
Det en da måler er restene av gjæringsproduktene.
Disse resultatene er derfor mer usikre enn kjemisk analyse.
Dette fordi tørkeprosessen avhenger følgende faktorer:
Tørketid
Tørrstoff på prøven ved start av tørking
Prøvens grovhet ,struktur og oppklumping
Mengde prøvemateriale som tørkes
Gjennomsnittlig tørrstoffprosent på de andre prøvene
i tørkeskapet
Antall prøver i tørkeskapet
Prøvens pH (lav tørrstoff gir som regel lav pH)
Gjæringsproduktene fordamper ved følgende temperaturer:
Ammoniakk: -33°C
Smørsyre: +163,5°C
Isosmørsyre: +155°C
Maursyre: +100,8°C
Melkesyre: +122°C
Eddiksyre: +118,1°C
Propansyre: +141°C
Innholdet av Ammoniakk-N:
Det er to hovedretninger i metoder hvis en skal analysere Ammoniakk-N kjemisk.
1. Den ene er å analysere hvor mye ammoniakk som finnes som rest i prøven etter den er tørket å malt. Deretter multipisere innholdet med 1,67. (NorFor)
2. Den andre metoden er å analysere hvor mye ammoniakk som finnes i prøven før den er tørket.
Metode 2 er den klart mest nøyaktige og den metoden vi benytter. Vi bygger våre NIR-kalibreringer på denne metoden.
Rapporten som følger resultatet av kjemisk analyse av gjæringsprodukter ser slik ut
Tallet VFA Score er et sammendrag av summen av alle gjæringsprodukter og forholdet mellom dem. VFA Score = 10 er max og perfekt gjæra surfôr. Over 8 er meget bra
Copyright @ All Rights Reserved