Utvanning av høy

Utvanning av høy

Vanligvis er det to grunner til at folk bløter høy til hest:


  1. For å redusere støv, spesielt for de som lider av luftveisproblemer som hesteastma. Damping kan være et godt alternativ for å redusere støv.
  2. For å redusere sukkerinnhold, for de som er på "slanking" eller som er utsatt for forfangenhet, inkludert de med EMS, insulindysregulering, PPID eller andre tilstander som krever en diett med lavt sukkerinnhold.


Hvor lenge skal du bløtlegge høy?

For å redusere støv kan bløtleggingstiden være relativt kort, med forskning som tyder på at 30 minutter er optimalt og vil redusere de respirable partiklene med omtrent 90 %.


For å redusere sukkerinnholdet anbefales ca. 8-12 timer. I varmt vær kan bløtleggingstiden måtte reduseres til 1-3 timer for å forhindre gjæring og sikre at den ikke er i direkte sollys. Som en generell regel hvis du ser bobler i vannet, kan gjæringen ha startet og det anbefales ikke å fôre dette til hesten din.


Høy bør mates umiddelbart etter bløtlegging for å hindre muggvekst.


Hva er vannløselige karbohydrater?

Å bløtlegge høy vasker ut opptil 40% de vannløselige karbohydratene (WSC) fra høyet. Enkelt sagt er dette karbohydrater (sukker) som løses opp i vann.


Men hust at å bløtlegge høy reduserer ikke bare WSC, det vil også redusere vitaminer og mineraler. Hvis hesten eller ponnien din blir fôret med gjennombløtet høy, er det viktig at de får et nok fôr.Et alternativ kan være tilleggsfôr eller vitamin- og mineraltilskudd.


Hvor mye vann bør du legge høyet i?

Det er viktig når du prøver å redusere WSC i høyet, for å sikre at du bruker nok vann. En enkel guide er at du kan flytte høyet løst rundt i vannet og sikre at det er helt nedsenket. Hvis du pakker høyet for tett og ikke bruker nok vann, vil vannet raskt nå en mettet sukkerløsning og da fjernes ikke mer sukker.


Ikke glem å skylle den sukkerholdige løsningen av høyet når du tar det ut av karet.


Når bør jeg veie høyet for å beregne hvor mye jeg skal mate?

Hvis du veier høyet for å måle hvor mye hesten eller ponnien din er tillatt per dag, sørg for at du veier før bløtlegging.


Det finnes flere filmsnutter på Youtube om tema. Søk på "soaking hay". Her er eksempelvis en: